Waarom in de zomer niet doorrijden op uw winterbanden?

Naast een hoger brandstofverbruik hebben winterbanden in de zomer een langere remweg en minder grip op de weg dan zomerbanden waardoor rijden op winterbanden in de zomer tot onveilige situaties zou kunnen leiden. Winterbanden in de zomer zijn dus GEEN goed idee!

Zachter rubber

Winterbanden worden gemaakt van een zachter rubber dan zomerbanden. Hierdoor blijft het rubber bij lagere temperaturen flexibeler, waardoor u in de winter met winterbanden meer grip op de weg heeft. Het tegenovergestelde gebeurt in de zomer. Rijdt u in de zomer op winterbanden, dan wordt het rubber van de band door de hogere temperatuur harder. Gevolgen: slechtere wegligging, langere remweg en meer slijtage van het profiel.

Meer brandstofverbruik in de zomer door winterbanden

Doordat het brandstofverbruik bij zomerbanden in de zomer lager is dan bij winterbanden in de zomer, is het niet alleen veiliger maar ook milieuvriendelijker en financieel aantrekkelijker om de banden tijdig te wisselen. Zeker met stijgende brandstofprijzen is het aan te raden dit financiële voordeel niet te laten liggen!

Wanneer banden wisselen

Hét moment om de banden te wisselen? Over het algemeen zijn er 2 richtlijnen: de temperatuur of de tijd. Vanaf 7 graden Celsius verliezen winterbanden hun winterse eigenschappen en voordelen. Vanaf die temperatuur slijten de winterbanden sneller. Blijft de temperatuur boven de 7 graden Celsius? Dan kunt u beter uw winterbanden omwisselen naar zomerbanden. Andersom geldt hetzelfde. Daalt de temperatuur onder de 7 graden Celsius, wissel dan uw zomerbanden om naar winterbanden.

Alternatief is het wisselen bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd een eenvoudige ezelsbrug. Wissel bij het ingaan van de zomertijd uw banden om voor zomerbanden en ruil om naar winterbanden als de wintertijd ingaat. Tip: laat u uw banden wisselen? Maak dan op tijd een afspraak om te voorkomen dat u nog op winterbanden rijdt in de zomer.

4 seizoenen banden

Liever geen banden wisselen? Rijden op all season banden of de zogenoemde 4-seizoenenbanden kan ook. Deze banden zijn eigenlijk een compromis tussen zomer- en winterbanden. U rijdt dan het hele jaar op banden die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Het rijden met all season banden is minder veilig als winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Daarom is het verstandiger in de zomer op zomerbanden en in de winter op winterbanden te rijden.

Winterbanden verboden in Italië

Let op: In Italië is het tussen 16 mei en 14 oktober verboden om op winterbanden te rijden in de zomer. Het verbod geldt voor winterbanden met de volgende snelheidscoderingen: L (120 km/u), M (130km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u). Vergeet u uw banden te wisselen en rijdt u in deze periode in Italië, dan riskeert u minimaal een boete.

Bandenwissel bij Garage Bastiaansen in Terheijden

Uw bandenwissel en het opslaan van uw banden kunnen wij voor u verzorgen. Tevens is het mogelijk om een of meerdere banden te vernieuwen door uw banden vooraf te bestellen via (onder andere) Oponeo.nl.